Як використовувати лапку для пришивання потайної блискавки


Потайна блискавка – один із найпоширеніших видів застібок, що використовуються в одязі та галантереї для з'єднання деталей виробів. Головною перевагою такого зипера є непомітність, оскільки зубці блискавки в застебнутому вигляді повністю прикриті тканинною тасьмою, до того ж забарвлення тасьми і бігунка як правило підбираються в тон кольору виробу. Для приточування такої застібки вам знадобиться лапка для потайної блискавки, яка має спеціальні жолобки в підошві, куди вставляються зубчики блискавки.

    Як правильно пришити потаємну блискавку:
  1. Встановіть на швейну машинку лапку для пришивання потайної блискавки.
  2. Розкриту застібку-блискавку накладіть лицьовою стороною до підготовленого припуску на виробі, таким чином, щоб лінія зубців збігалася з краєм зрізу. Край зрізу рекомендується попередньо обмітати тринитковим оверлочним швом для попередження обсипання тканини. Якщо використовуються тонкі та пухкі тканини, то припуски на пришивання блискавки також бажано зміцнити флізеліном.
  3. Після накладки зафіксуйте положення застібки за допомогою шпильок у напрямку зверху донизу.
  4. У такому вигляді розмістіть виріб під лапкою, таким чином, щоб зубчики розташовувалися в крайньому лівому жолобку лапки праворуч від голки. Приточуйте ліву сторону застібки по всій довжині від верхнього до нижнього обмежувача бігунка. Після завершення операції закрийте блискавку.
  5. Аналогічним способом накладіть правий край тасьми блискавки до зрізу припуску і закріпіть його на виробі парою шпильок. Після цього знову розкрийте застібку.
  6. У такому вигляді розмістіть виріб під лапкою, щоб зубчики розташовувалися в крайньому правому жолобку лапки, зліва від голки. Приточуйте праву сторону застібки по всій довжині від верхнього до нижнього обмежувача бігунка. Після завершення операції закрийте блискавку.
  7. Встановіть на вашу промислову швейну машинку універсальну дворіжкову лапку і сточуйте зрізи деталей крою нижче мітки розрізу для блискавки. Доведіть рядок максимально близько до нижнього обмежувача застібки. Після завершення рядка виконайте посилену закріпку наприкінці отриманого шва.